czwartek, 4 kwietnia 2024

Ciasto Ambasador

Witajcie kochani po świętach! Mam dla Was kilka nowych przepisów na słodkości. Dzisiaj ciacho zrobione na wzór słynnego tortu: ,,Ambasador'', tylko u mnie bez rodzynek, bo dzieciaki niestety nie lubią. Ciacho składa się z biszkoptu, kremu czekoladowego, kremu jasnego z orzechami oraz galaretką z brzoskwiniami, zapraszam!



Składniki (blaszka 23/33):

biszkopt:

jajka 4 szt,

cukier 150 g,

mąka pszenna 120 g,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

krem:

mleko 700 ml,

budyń waniliowy 60 g,

żółtka 5 szt,

cukier 0,5 szklanki,

masło 300 g,

czekolada mleczna 100 g,

kakao 2 łyżki,

orzechy włoskie drobno posiekane 100 g,

dodatkowo:

galaretka pomarańczowa 2 szt. ,

brzoskwinie z puszki 6 szt,

do nasączenia:

woda 0,5 szklanki,

cukier waniliowy i sok z cytryny,

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z niego łupkę powstałą podczas pieczenia. 

Krem: 500 ml mleka wlać do garnka i nastawić na palnik wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka oraz budyń i zmiksować blenderem, aby nie było grudek. Na wrzące mleko wlewać powoli rozrobiony budyń i energicznie mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Gotować przez 3 minuty. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, tak aby go dotykała i odstawić do ostygnięcia. 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Krem podzielić na pół. Do jednej części zetrzeć lub drobno pokroić czekoladę mleczną oraz dodać kakao, a do drugiej dodać drobno pokrojone orzechy włoskie. 

Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytrynyny i cukrem waniliowym. Ma biszkopt wyłożyć masę ciemną, a następnie jasną. 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić i ułożyć na placku. 

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć, wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz