czwartek, 18 kwietnia 2024

Ciasto bananowiec

 Moje ulubione ciacho dzieciństwa. Lekki biszkopt, masa bananowa z galaretką, śmietanka z galaretką, a na koniec banany z galaretką. Dzieciaki go uwielbiają! 


Składniki blacha 25/35:

Biszkopt:

jajka 4 szt, 

cukier 150 g, 

mąka pszenna 120 g, 

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

Masa bananowa:

banany 5 szt,

masło 200 g, 

galaretka cytrynowa 2 szt, 

woda 250 ml, 

cukier puder 4 łyżki,

Masa śmietankowa:

śmietanka 36% 500 ml,

galaretka agrestowa 2 szt, 

gorąca woda 250 ml, 

cukier puder 2 łyżki,

Dodatkowo:

banany 4 szt, 

galaretka agrestowa 2 szt, 

gorąca woda 3 szklanki, 

Do nasączenia:

woda 0, 5 szklanki, 

cukier wanilinowy do smaku, 

sok z cytryny do smaku, 

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z biszkoptu łupę, powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. 

Masa bananowa:

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Banany zblendować z cukrem pudrem. Następnie dodać rozpuszczone masło i galaretki. Wszytko razem zmiksować do połączenia. Masę odstawić w chłodne miejsce do stężenia, a następnie wylać na biszkopt. 

Krem śmietankowy :

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostygniętą galaretkę wlewać do śmietanki i miksować na największej mocy miksera. Krem wylać na ciasto zabezpieczone rantem do pieczenia, jeśli jest zbyt lejące to poczekać chwilkę, ale uwaga, bo bardzo szybko masa gęstnieje. 

Wierzch ciasta:

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Banany pokroić w plastry i ułożyć na placku. Całość zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na kilka godzin. Uwaga, banany kroić dopiero, gdy galaretka zacznie nam tężeć, bo jeśli będą długo pokrojone i nie zalane galaretką to zrobią się ciemne. 

Ciasto zaczerpnięte ze strony: 

https://smaker.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz