Moje ulubione ciacho dzieciństwa. Lekki biszkopt, masa bananowa z galaretką, śmietanka z galaretką, a na koniec banany z galaretką. Dzieciaki go uwielbiają!
Składniki blacha 25/35:
Biszkopt:
jajka 4 szt,
cukier 150 g,
mąka pszenna 120 g,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Masa bananowa:
banany 5 szt,
masło 200 g,
galaretka cytrynowa 2 szt,
woda 250 ml,
cukier puder 4 łyżki,
Masa śmietankowa:
śmietanka 36% 500 ml,
galaretka agrestowa 2 szt,
gorąca woda 250 ml,
cukier puder 2 łyżki,
Dodatkowo:
banany 4 szt,
galaretka agrestowa 2 szt,
gorąca woda 3 szklanki,
Do nasączenia:
woda 0, 5 szklanki,
cukier wanilinowy do smaku,
sok z cytryny do smaku,
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z biszkoptu łupę, powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Masa bananowa:
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Banany zblendować z cukrem pudrem. Następnie dodać rozpuszczone masło i galaretki. Wszytko razem zmiksować do połączenia. Masę odstawić w chłodne miejsce do stężenia, a następnie wylać na biszkopt.
Krem śmietankowy :
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostygniętą galaretkę wlewać do śmietanki i miksować na największej mocy miksera. Krem wylać na ciasto zabezpieczone rantem do pieczenia, jeśli jest zbyt lejące to poczekać chwilkę, ale uwaga, bo bardzo szybko masa gęstnieje.
Wierzch ciasta:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Banany pokroić w plastry i ułożyć na placku. Całość zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na kilka godzin. Uwaga, banany kroić dopiero, gdy galaretka zacznie nam tężeć, bo jeśli będą długo pokrojone i nie zalane galaretką to zrobią się ciemne.
Ciasto zaczerpnięte ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz