poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Szybkie ciasto z rabarbarem

 Szybkie, proste, niezwykle puszyste ciacho, które doskonale smakuje nawet kolejnego dnia. 



Składniki blacha 23/33:

jajka 4 szt. ,

cukier 1 szklanka,

cukier waniliowy 16 g,

olej 0,5 szklanki,

mąka pszenna 240 g,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

soda 0,5 łyżeczki,

cynamon 0,5 łyżeczki,

rabarbar 500 g,

cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem zwykłym oraz z cukrem waniliowym przez 10 minut. Następnie powoli wlewać olej i miksować na średnich obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i dodać do masy jajecznej i zmiksować na małych obrotach do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Rabarbar posypać cynamonem. Ciasto piec w 170 st. C przez 45 min. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem. 

Przepis znaleziony na stronie: https://www.kwestiasmaku.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz