Pieczeń rzymska faszerowana, gotowanym na twardo jajkiem. Doskonały pomysł na obiad lub na kanapkę.
Składniki forma 11/22 cm :
łopatka wieprzowa mielona 700 g,
jajka ugotowane na twardo 4 szt,
jajko surowe 1 szt,
czosnek 3 ząbki,
cebula 1 szt. ,
musztarda 1 łyżka,
chrzan 1 łyżka,
olej 2 łyżki,
majeranek 1 łyżka,
sól 0,5 łyżeczki,
pieprz 0,5 łyżeczki,
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso z przyprawami umieścić w misce, dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, musztardę, chrzan oraz surowe jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić. W tym czasie ugotować jajka na twardo (7 minut). Jajka obrać ze skorupki. Blaszkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Do blachy wyłożyć 1/3 części mięsa. Na mięsie ułożyć jajka. Następnie wyłożyć pozostałą masę mięsną i uformować górkę. Należy wypełnić mięsem wszystkie szczeliny między jajkami i blachą. Wierzch posmarować łyżką ulubionej musztardy. Piec w 180 st. C przez 50 minut bez przykrycia. Upieczoną pieczeń odstawić do ostygnięcia. Kroić najlepiej po schłodzeniu.
Przepis znaleziony na stronie: https://aniagotuje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz