piątek, 20 października 2023

Czekoladowe muffiny z malinami (wegańskie i bez cukru)

 Dzisiaj coś dla osób na diecie lub po prostu dla tych którzy unikają cukru. Bardzo proste, zdrowe i szybkie do zrobienia muffinki, odpowiednie dla wegan.




Składniki:

mąka orkiszowa lub pszenna pełnoziarnista 240 g,

kakao lub karob 40 g,

ksylitol 130 g,

soda 1 łyżeczka,

maliny świeże lub mrożone 100 g,

mleko roślinne niesłodzone 270 g,

maliny na wierzch muffinek świeże lub zamrożone kilkanaście sztuk,

Sposób przygotowania:

W dużej miesce wymieszać mąkę z ksylitolem, kakao oraz sodą. W oddzielnym naczyniu maliny świeże lub rozmrożone zmiksować z mlekiem. Płyn wlać do suchych składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Do każdej muffinki powciskać po kilka malin. Piec w 170 st.C przez ok 25 minut, do suchego patyczka. 

Przepis ze strony : https://wegepedia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz