Dzisiaj coś dla osób na diecie lub po prostu dla tych którzy unikają cukru. Bardzo proste, zdrowe i szybkie do zrobienia muffinki, odpowiednie dla wegan.
Składniki:
mąka orkiszowa lub pszenna pełnoziarnista 240 g,
kakao lub karob 40 g,
ksylitol 130 g,
soda 1 łyżeczka,
maliny świeże lub mrożone 100 g,
mleko roślinne niesłodzone 270 g,
maliny na wierzch muffinek świeże lub zamrożone kilkanaście sztuk,
Sposób przygotowania:
W dużej miesce wymieszać mąkę z ksylitolem, kakao oraz sodą. W oddzielnym naczyniu maliny świeże lub rozmrożone zmiksować z mlekiem. Płyn wlać do suchych składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Do każdej muffinki powciskać po kilka malin. Piec w 170 st.C przez ok 25 minut, do suchego patyczka.
Przepis ze strony : https://wegepedia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz