piątek, 20 października 2023

Ciasteczka cytrynowe z marmoladą

 Pyszne kruche ciasteczka cytrynowe z książki Siostry Anastazji, przełożone marmoladą o smaku róży. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste do zrobienia. Polecam :)



Składniki:

mąka pszenna 0.5 kg, 

cukier puder 15 dag, 

żółtka 2 szt, 

skórka otarta z jednej cytryny, 

sok z jednej cytryny,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

cukier waniliowy 16 g, 

masło lub margaryna 30 dag, 

Ponadto:

marmolada o smaku róży lub ulubiony dżem do przełożenia,

mąka do podsypywania ciasta,

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. 

Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie. Piec w 170 st przez 10 minut aż ciasteczka będą złociste. Upieczone ciastka odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć marmoladą o smaku róży lub dowolnym ulubionym dżemem. Przełożone ciasteczka dodatkowo można ozdobić roztopioną czekoladą i posypką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz