Pyszne kruche ciasteczka cytrynowe z książki Siostry Anastazji, przełożone marmoladą o smaku róży. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste do zrobienia. Polecam :)
Składniki:
mąka pszenna 0.5 kg,
cukier puder 15 dag,
żółtka 2 szt,
skórka otarta z jednej cytryny,
sok z jednej cytryny,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier waniliowy 16 g,
masło lub margaryna 30 dag,
Ponadto:
marmolada o smaku róży lub ulubiony dżem do przełożenia,
mąka do podsypywania ciasta,
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie. Piec w 170 st przez 10 minut aż ciasteczka będą złociste. Upieczone ciastka odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć marmoladą o smaku róży lub dowolnym ulubionym dżemem. Przełożone ciasteczka dodatkowo można ozdobić roztopioną czekoladą i posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz