wtorek, 11 lipca 2023

Truskawkowa chmurka

 Uwielbiam to ciacho! Istne niebo w gębie 🙂



Składniki blaszka 23/33:

Ciasto:

mąka pszenna 170 g, 

Masło 130 g, 

żółtka 4 szt, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

cukier puder 3 łyżki,

cukier waniliowy 1 opakowanie (16 g),

Warstwa truskawkowa:

truskawki świeże 500-600 g, 

Galaretka truskawkowa 3 szt, 

Woda gorąca 3,5 szklanki, 

Krem:

mascarpone 250 g, 

śmietanka 36 % 500 ml, 

cukier puder do smaku, 

śmietanex 1 opakowanie, 

Beza :

Białka 4 szt, 

cukier 200 g, 

Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, 

płatki migdałowe 1 garść, 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 st. C Przez 15 min. aż będzie złociste. Odstawić do ostygnięcia. 

Warstwa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy galaretka zacznie tężec to dodać do niej truskawki i wymieszać. Gęstą galaretkę z truskawkami wylać na kruchy spód zabezpieczony rantem. 

Krem śmietankowy:

Schłodzoną śmietankę z mascarpone ubić, zaczynając od najniższych obrotów miksera. Gdy krem będzie już prawie ubity to dodać cukier puder oraz śmietanex i ubić aż krem będzie całkowicie sztywny. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę z truskawkami. 

Beza: Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechować w piekarniku do dnia następnego. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę odwrócić do góry dnem, posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć bezę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w 140st,C przez 60 min. Po upieczeniu pozostawić bezę w zamkniętym piekarniku najlepiej do następnego dnia. Gotową bezę wyłożyć na wierzch ciasta. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz