Pyszne kruche ciasto z rabarbarem, lekką pianką, która w smaku przypomina sernik, ale jest zrobiona z jogurtów greckich. Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast z rabarbarem, koniecznie spróbujcie! :))
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
żółtka 6 szt,
margaryna lub masło 250 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
cukier 0,5 szklanki,
masa jogurtowa:
jogurt grecki 1200 g,
cukier 1 szklanka,
białka 6 szt,
budyń waniliowy bez cukru 2 szt,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
ekstrakt z wanilii kilka kropel,
sól szczypta,
dodatkowo:
rabarbar 600 g,
galaretka truskawkowa (sucha)1 szt,
bułka tarta 1,5 łyżki,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, żółtka, cukier i wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki na 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać bułką tartą.
Rabarbar obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, wymieszać z suchą galaretką truskawkową i wyłożyć na spód ciasta.
Masa jogurtowa: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Wsypać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Następnie dodać jogurty greckie oraz olejek waniliowy i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 170 st. C przez 50 min. Po upieczeniu pozostawić ciasto w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.
Ciasto znalezione na stronie: https://www.przyslijprzepis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz