Pyszne ciacho czekoladowe z lekką nutą alkoholową.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto czekoladowe:
jajka 6 szt,
cukier 1 szklanka,
olej 3/4 szklanki,
kakao 3-4 łyżki,
ciepła woda 8 łyżek,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier waniliowy 16 g,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
krem adwokatowy:
żółtka 4 szt,
cukier 3/4 szklanki,
budyń waniliowy 60 g,
mleko 3 szklanki,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,
masło 2 kostki,
adwokat 0,5 szklanki,
Dodatkowo :
herbatniki 24 szt,
czekolada mleczna 150 g,
mleko 5 łyżek,
wiórki kokosowe do posypania,
Do nasączenia:
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
woda 0,5 szklanki,
cukier 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać po jednym żółtku. Dodać olej i zmiksować, następnie dodać wodę oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, podzielić na 3 części i każdą z nich upiec oddzielnie. Piec w 170-180 st. C przez 25 min do suchego patyczka.
Krem: Do wąskiego i wysokiego naczynia dać żółtka, cukier, budyń, obie mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Zmiksować blenderem, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczoną mieszankę z budyniem i energicznie mieszać aż budyń zgęstnieje i się zagotuje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wlewać powoli adwokat i zmiksować do połączenia.
Blaty czekoladowe nasączyć delikatnie kawą, smarować kremem, na wierzch ułożyć herbatniki.
Czekoladę zalać mlekiem, postawić na małą moc palnika i mieszać do rozpuszczenia. Gotową polewę wylać na herbatniki i rozsmarować. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Przepis znaleziony na instagramie u użytkownika: ciasta tj
Smakowity przekładaniec, na dodatek z adwokatem. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. W sam raz do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuń