Doskonały pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Z moim synkiem robimy ten chlebek kilka razy w miesiącu :) Jest prosty, szybki do zrobienia, a do tego przepyszny!
Składniki:
banany(duże) dojrzałe 3 szt,
jajko 1 szt,
mąka pszenna 0,5 szklanki,
mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka,
masło roztopione 1/3 kostki,
soda 1 łyżeczka,
przyprawa do piernika 1 łyżeczka,
ksylitol lub brązowy cukier ok 0,5 szklanki,
szczypta soli,
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło oraz pozostałe składniki i wymieszać do połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki. Piec w 170 st. C przez 50 min. (do suchego patyczka). Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz