Pyszne ciasto marchewkowe bez dodatku bakalii, bo tak najbardziej lubi mój synek. Ciasto jest szybkie do zrobienia i bardzo proste, także możecie go zrobić wspólnie z Waszymi pociechami☺️
Składniki blaszka 23/33:
mąka pszenna 3 szklanki,
soda 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
olej 1,5 szklanki,
jajka 5 szt,
cukier brązowy 0,5 szklanki,
cukier biały 1 szklanka,
marchew starta na średnich oczkach 3 szklanki,
przyprawa do piernika 2 łyżeczki,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Następnie do masy jajecznej dodawać przesiane suche Składniki na przemian z olejem i miksować. Na koniec dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st C przez 1 godzinę do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz