Dzisiaj zapraszam na serniczek na herbatnikach. Bardzo mokry, rozpływający się w ustach z pysznym dżemem brzoskwiniowym domowej roboty☺️ Przepis dostałam od mamuśki chrzestnej mojego mężusia. Polecam ❤️
Składniki blaszka 23 /33:
Ser w kostce 1,25 kg,
śmietanka 36% 500 ml,
cukier puder 300 g,
sok z pomarańczy 6 łyżek,
budyń waniliowy 7 łyżek,
olejek pomarańczowy 0,5 buteleczki,
jajka 10 szt,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Dodatkowo:
herbatniki 200 g,
dżem brzoskwiniowy 1 mały słoik,
Sposób przygotowania:
Ser 3 krotnie zmielić, dodać żółtka, cukier puder, sok z pomarańczy, budyń, olejek pomarańczowy, proszek do pieczenia oraz śmietankę. Wszystko razem zmiksować do połączenia. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masą serową posmarować wyłożone herbatniki a następnie wylać całą masę. Piec w 170 st. C przez 1 godzinę. Jeśli sernik z wierzchu zacznie się Wam przypalać to należy go przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w rondelku podgrzewamy dżem i smarujemy wierzch sernika. Odstawić do całkowitego zastygnięcia dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz