Pyszne maślane ciasto z kokosem, jabłkami i lukrem. Szybkie do zrobienia i przepyszne! U mnie zniknęło w jeden dzień!
Składniki blaszka 23 /33:
masło 250 g,
cukier 250 g,
jajka 4 szt,
skórka otarta z 1 cytryny,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
mąka pszenna 400 g,
śmietana 12 % 250 g,
wiórki kokosowe 150 g,
jabłka 900 g,
Lukier:
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie w grube plastry.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodawać na przemian wiórki kokosowe i śmietanę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać jabłka, delikatnie je dociskając. Piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Cukier puder mieszać łyżką z sokiem z cytryny. Lukier nie może być ani za płynny ani za gęsty. Gotowym lukrem polać ciasto.
Ciasto znalezione na stronie: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz