piątek, 20 sierpnia 2021

Cytrynowiec

 Dla miłośników cytryny dzisiaj ciacho intensywnie cytrynowe z ananasami. Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami.




Składniki: blaszka 23/33 :

Biszkopt:

mąka pszenna 3/4 szklanki,

cukier 3/4 szklanki,

jajka 4 szt,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

Krem cytrynowy:

cytryny 3 szt, 

żółtka 3 szt, 

budyń śmietankowy 2 szt, 

mąka pszenna 1,5 łyżki, 

mąka ziemniaczana 1 łyżka, 

cukier 3/4 szklanki, 

cukier waniliowy 1 paczka,

woda, 

masło 250 g, 

Krem śmietankowy:

śmietana 36% 500 ml, 

galaretka cytrynowa 2 szt, 

woda 1 szklanka, 

cukier puder 2 łyżki, 

Polewa:

masło 100 g, 

cukier puder 120 g, 

kakao 40 g, 

mleko 4 łyżki, 

Dodatkowo:

herbatniki 1 duża pojedyncza paczka, 

ananasy 1 puszka, 

Do nasączenia:

woda 125 ml,

cukier waniliowy 1 łyżka, 

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Suche składniki wymieszać w oddzielnym naczyniu, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min w 170st.C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć delikatnie z wierzchu łupkę. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem waniliowym.

Krem cytrynowy:

Cytrynę dokładnie umyć i wycisnąć z niej sok. Uzupełnić wodą tak, aby razem było 2,5 szklanki płynu i nastawić na palnik wraz z cukrem. Do 0,5 szklanki wody dodać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek budyniowy. Zmiksować blenderem, tak aby nie było grudek i powoli wlewać do gotującej się wody z sokiem i cukrem. Energicznie mieszać, aby budyń się nie przypalil i aby nie było grudek. Gotować przez 3 min. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem wyłożyć na biszkopt.

Ananasy odsączyć i ułożyć na kremie.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą całkowicie galaretkę i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Jeśli jest bardzo rzadki to włożyć na chwilę do lodówki. 

Na wierzch ułożyć herbatniki.

Masło rozpuścić, dodać przesiany cukier puder, przesiane kakao oraz mleko i wymieszać rózgą kuchenną. Polewę wylać na ciasto i równomiernie rozsmarować.

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz