W sezonie dyniowym, wykorzystuje to cudowne warzywo na wszelkie sposoby. Czasem upichcę coś na wytrawnie, a czasem coś na słodko. Dzisiaj zrobiłam sernik gotowany na herbatnikach z żelką dyniowo- pomarańczową. Chętnych zapraszam na przepis. Mojemu synkowi bardzo smakował.
Składniki blaszka 23/33:
herbatniki 350 g,
żelka dyniowo-pomarańczowa:
puree z pieczonej dyni 4 szklanki, przepis na puree znajdziecie tutaj,
galaretka pomarańczowa 2 szt,
masa serowa:
ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1 kg,
cukier puder 1,5 szklanki,
jajka 4 szt,
budyń waniliowy 2 szt (każde po 40 g)
olejek pomarańczowy 1 łyżka,
masło 200 g,
mleko 200 ml,
polewa:
czekolada mleczna 150 g,
mleko 5 łyżek,
dodatkowo:
wiórki kokosowe do ozdoby,
Sposób przygotowania:
W blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników.
Puree z dyni podgrzewamy w garnku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy mus wylewamy na ciastka i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek.
Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy zmielony ser, jajka cukier puder oraz olejek pomarańczowy i podgrzewamy masę, cały czas mieszając aby się nie przypaliła.
W zimnym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy je powoli do masy serowej i energicznie mieszamy. Masę podgrzewamy do momentu aż zacznie się gotować. Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy warstwą herbatników.
Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając aż zrobi się polewa. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta.
Dodatkowo wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest fantastyczne i b. eleganckie, dzięki za przepis. Pozdrawiam, miłośnik serników.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam
UsuńBardzo lubię sernik gotowany. Na pewno go zrobię bo nie robiłam żelki dyniowej. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że skorzysta Pani z mojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie
Usuń