Pyszne wilgotne ciacho, o intensywnym aromacie cytrynowym z posypką kokosową. Świetny przepis na wykorzystanie cukini.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukinia starta 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
olej 1 szklanka,
jajka 4 szt,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
skórka starta z jednej cytryny,
sok z połowy cytryny,
Posypka kokosowa:
wiórki kokosowe 100 g,
masło 2 łyżki,
cukier 0,5 szklanki,
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, a następnie mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kokos i mieszamy. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170st.C przez ok 1 godzinę. do suchego patyczka. Gdy kokos zrobi się złocisty, ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby się nie przypalił.
Przepis na ciasto znalazłam tutaj: www.obzarciuch.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz