sobota, 26 września 2020

Cukiniowe z kokosem

 Pyszne wilgotne ciacho, o intensywnym aromacie cytrynowym z posypką kokosową. Świetny przepis na wykorzystanie cukini. 







Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki,

cukinia starta 3 szklanki,

cukier 1 szklanka,

olej  1 szklanka,

jajka 4 szt,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

skórka starta z jednej cytryny,

sok z połowy cytryny,

Posypka kokosowa:

wiórki kokosowe 100 g,

masło 2 łyżki,

cukier 0,5 szklanki,

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, a następnie mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kokos i mieszamy. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170st.C przez ok 1 godzinę. do suchego patyczka. Gdy kokos zrobi się złocisty, ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby się nie przypalił. 

Przepis na ciasto znalazłam tutaj: www.obzarciuch.pl 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz