wtorek, 3 marca 2020

Rolada orzechowa siostry Anastazji

Bardzo szybka do zrobienia krucha rolada z nadzieniem orzechowym. Podejrzewałam, że będzie smakować moim domownikom, więc zrobiłam od razu z 3 porcji 😄 Wszystko zniknęło :)





Składniki na 1 roladę:
ciasto:
mąka pszenna 20 dag
żółtka 2 szt,
cukier puder 10 dag,
margaryna 10 dag,
śmietana 18 % 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
nadzienie:
orzechy włoskie mielone 10 dag,
białka 2 szt,
cukier kryształ 5 dag,
dodatkowo:
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść razem. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier nie zaprzestając ubijania. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i mieszamy delikatnie pianę do połączenia. 
Ciasto rozwałkowujemy, delikatnie podsypujemy mąką. Smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Pieczemy w 170-180 st. C przez 30 min.
Upieczoną roladę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz