Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście z bezową pianą.
Składniki( blaszka 25/40):
ciasto:
margaryna w kostce 250 g,
cukier puder 5 łyżek,
żółtka 5 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 szklanki,
masa serowa:
ser w wiaderku 1,5 kg,
masło 160 g,
cukier 1,5 szklanki,
jajka 5 szt,
budyń waniliowy 1,5 szt,
piana:
białka 5 szt,
cukier 3/4 szklanki,
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki odsączone 600 g,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczka i mrozimy przez 2 godziny. Następnie połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy w temp. 170-180 st.C przez ok. 15 min. do złocistego koloru.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy po całym jajku. Dodajemy partiami ser oraz proszek budyniowy i ucieramy do połączenia.
Sporządzamy pianę. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do otrzymania lśniącej piany.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową, na masie układamy odsączone brzoskwinie i przykrywamy wszystko ubitą pianą. Na wierzch ciasta ścieramy pozostałe ciasto z zamrażarki. Sernik pieczemy w 170 st.C przez ok 1 godzinę. Jeśli wierzch sernika zacznie nam zbyt szybko się przypiekać to możemy na nim położyć papier do pieczenia.
Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a gdy całkowicie ostygnie to posypujemy go cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty ze strony : www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz