Nowa odsłona ciasta ze słonecznikiem. W mojej wersji w połączeniu z wiśniami z galaretką. Biszkopt, wiśnie w galaretce oraz masa kajmakowa z pieczonym słonecznikiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki (blaszka 23/33):
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 115 g,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki,
sól szczypta,
warstwa z galaretką:
wiśnie wydrylowane świeże lub mrożone 600 g,
galaretka wiśniowa 3 szt,
woda gorąca 3,5 szklanki,
krem:
masa kajmakowa 460 g,
masło 200 g,
pieczony słonecznik:
słonecznik 200 g,
mleko 3 łyżki,
cukier 6 łyżek,
masło 5 dag,
do nasączenia:
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
woda gorąca 1/4 szklanki,
dodatkowo:
czekolada gorzka lub mleczna 6 kostek,
Sposób przygotowania:
Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Następnie połową mieszanki nasączamy dolną warstwę biszkopta. Biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki lub do specjalnego rantu.
Jeżeli używamy mrożonych wiśni, to należy je rozmrozić na sitku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretka ostygnie to łączymy ją z wiśniami. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do garnka wkładamy słonecznik, masło, cukier oraz wlewamy mleko. Stawiamy na palnik i podgrzewamy do całkowitego połączenia się składników. Następnie słonecznik przekładamy na blaszkę niczym nie wyłożoną i pieczemy przez 20 min. w 170 st.C aż słonecznik będzie złocisty. Co jakiś czas słonecznik należy pomieszać, aby się równomiernie upiekł.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce kajmaku. Na koniec dodajemy upieczony słonecznik i mieszamy do połączenia. Kilka łyżek słonecznika zostawiamy do posypania wierzchu ciasta. Kilka łyżek kremu również odstawiamy na bok. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy pozostałą kawą, smarujemy kremem i posypujemy upieczonym słonecznikiem oraz startą czekoladą naprzemiennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz