środa, 9 października 2019

Rogaliki z 3 składników

Szybki przepis na kruche rogaliki, do których potrzebujemy tylko 3 składniki! Ostatnio w internecie natknęłam się na ten przepis i na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Z ciastem bardzo fajnie się współpracuje, a rogaliki w smaku są naprawdę pyszne. Do nadzienia możecie użyć marmolady lub budyniu, w obu wersjach są smaczne. Zapraszam. 





Składniki (przepis na 24 rogaliki):
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
śmietana 18% ok. 300 g,
masło 200 g,

nadzienie:
marmolada 1 mały słoik,
dodatkowo:
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 1 h. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na okrągły placek, który kroimy na pół w szerz i wzdłuż, a następnie każdą z części jeszcze na pół, tak aby powstało nam 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy zaczynając od szerszej części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. aż będą rumiane. Ostygnięte rogaliki posypujemy cukrem pudrem. 


17 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, w wolnym czasie upiekę je dlatego przepis zabieram. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. A jest jakiś dobry sposób na sprawne zawijanie rogalików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to nie znam. Najlepiej mieć pomocnika :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Na pewno zrobię ,imponuje mi taki prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast śmietany polecam serek homogenizowany . Jeszcze lepsze ciasto wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  5. A może być zamiast żmietany gęsty jogurt? Dziękuję♥ Radosnego dnia ☼

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak ale pewna na 100 % nie jestem. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Ja dziś robiłam z podwójnej porcji�� i dałam pół na pół śmietany i jogurtu naturalnego. Wyszły przepyszne ��

      Usuń
  6. Te rogaliki robię już kilka lat są na prawdę pyszne najlepsze z marmoladą różaną ulubione przez moich wnuków, zawsze muszą być. Przepis nawet za wędrował do Kanady ijest hitem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam z budyniem.Bardzo dobre.Dzisiaj będę robić na urodziny męża.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za przepis �� rogaliki są przepyszne, a przygotowanie proste i szybkie. Robię już kolejny raz, na zamówienie rodzinki �� nawet teściowej smakowały ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za bardzo miły komentarz:)

    OdpowiedzUsuń