Szybki przepis na kruche rogaliki, do których potrzebujemy tylko 3 składniki! Ostatnio w internecie natknęłam się na ten przepis i na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Z ciastem bardzo fajnie się współpracuje, a rogaliki w smaku są naprawdę pyszne. Do nadzienia możecie użyć marmolady lub budyniu, w obu wersjach są smaczne. Zapraszam.
Składniki (przepis na 24 rogaliki):
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
śmietana 18% ok. 300 g,
masło 200 g,
nadzienie:
marmolada 1 mały słoik,
dodatkowo:
cukier puder do posypania,
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 1 h. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na okrągły placek, który kroimy na pół w szerz i wzdłuż, a następnie każdą z części jeszcze na pół, tak aby powstało nam 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy zaczynając od szerszej części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. aż będą rumiane. Ostygnięte rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy przepis, w wolnym czasie upiekę je dlatego przepis zabieram. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam :)
UsuńA jest jakiś dobry sposób na sprawne zawijanie rogalików?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nie znam. Najlepiej mieć pomocnika :) Pozdrawiam
UsuńNa pewno zrobię ,imponuje mi taki prosty przepis
OdpowiedzUsuńświetny, prosty przepis:)
OdpowiedzUsuńZamiast śmietany polecam serek homogenizowany . Jeszcze lepsze ciasto wyjdzie
OdpowiedzUsuńWypróbuję :-)
UsuńA może być zamiast żmietany gęsty jogurt? Dziękuję♥ Radosnego dnia ☼
OdpowiedzUsuńMyślę że tak ale pewna na 100 % nie jestem. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńJa dziś robiłam z podwójnej porcji�� i dałam pół na pół śmietany i jogurtu naturalnego. Wyszły przepyszne ��
UsuńCieszę się że smakowały:-)
UsuńTe rogaliki robię już kilka lat są na prawdę pyszne najlepsze z marmoladą różaną ulubione przez moich wnuków, zawsze muszą być. Przepis nawet za wędrował do Kanady ijest hitem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłam z budyniem.Bardzo dobre.Dzisiaj będę robić na urodziny męża.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis �� rogaliki są przepyszne, a przygotowanie proste i szybkie. Robię już kolejny raz, na zamówienie rodzinki �� nawet teściowej smakowały ��
OdpowiedzUsuńDziękuję za bardzo miły komentarz:)
OdpowiedzUsuń