Ciasto dla prawdziwych łasuchów 😊 Kakaowe blaty, przełożone kremem kajmakowym z pysznym chrupiącym słonecznikiem. Bardzo słodkie ciasto, które jest idealne na chandrę 😊
Składniki na kakaowe blaty (forma 24,5/36):
olej 3/4 szklanki,
woda 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
kakao 3 łyżki,
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.
Po wystudzeniu:
5 jajek,
cukier 0,5 szklanki,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, proszek oraz sodę przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie żółtka i miksujemy do połączenia. Dodajemy wystudzoną mieszankę kakaową i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i wylewamy gotową masę. Pieczemy w 170-180 st. C przez 40-45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół.
masa kajmakowa:
kajmak 600 g,
masło 200 g,
upieczony słonecznik,
składniki na pieczony słonecznik:
słonecznik 250 g,
masło 70 g,
cukier 8 łyżek,
mleko 4 łyżki,
Słonecznik, masło, cukier i mleko wkładamy do garnka i stawiamy na palnik. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie przekładamy na blaszkę (niczym nie wyłożoną) i pieczemy przez 20 min., w 170 st. C co jakiś czas mieszając, aby słonecznik równomiernie się upiekł. Słonecznik powinien być złotego koloru.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kajmak z puszki. Następie dodajemy ostygnięty słonecznik i mieszamy łyżką do połączenia. Gotową masą smarujemy jeden blat biszkoptowy i przekładamy go drugim. Na wierzch robimy polewę.
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 2 łyżki,
Do garnuszka łamiemy czekoladę, wlewamy mleko. Stawiamy na palnik o małej mocy i mieszamy do połączenia. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta.
Przepis znaleziony na najsłodszym blogu w sieci: www.mojewypieki.com
ale musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuń