Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 0,5 kg,
cukier puder 200 g,
jajka 3 szt,
skórka starta z dwóch cytryn,
margaryna 250 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
masa:
woda 500 ml,
cukier 1 szklanka,
żółtka 2 szt,
cukier puder 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
sok z 3 cytryn
kisiel cytrynowy 1 szt,
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najłatwiej to zrobić, bezpośrednio na papierze i ciasto przykryć folią spożywczą lub woreczkiem foliowym i wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło do wałka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 st. C przez 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste.
Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
A to bardzo ciekawy przepis ja jak dotychczas znam 2 przepisy na to ciasto ale inne zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńpyszności :) Fajne ciasto na stół, które nie zmuli a orzeźwi :)
OdpowiedzUsuń