wtorek, 3 kwietnia 2018

Różowe jajka z majonezem

W Wielkanoc prym wiodą jajka w różnym wydaniu. U mnie gościły niby zwykłe jajka z majonezem ale w kolorze różowym, który powstał za pomocą buraków. Podobają  się Wam? Jeśli tak to zapraszam na przepis. Co prawda jest już po świętach, ale takie jajka świetnie sprawdzą się również na innego rodzaju imprezach. 





Składniki:
jajka 12 szt,
buraki 1,5 kg,
ocet 200 ml,
sól,
do dekoracji:
majonez,
szczypiorek posiekany,
słodka papryka w proszku,

Sposób przygotowania:
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości, dzięki temu buraki możemy później wykorzystać np. na ćwikłę. Do wody po burakach dodajemy ocet i mieszamy. 
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skorupki i wkładamy do gorącej wody po burakach na 1 godzinę. Po upływie tego czasu jajka wyciągamy, przekrawamy na pół i dekorujemy majonezem, posiekanym szczypiorkiem i posypujemy papryką w proszku. 
Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz