sobota, 10 lutego 2018

Sernik z rosą

Sernik to jedno z najlepszych ciast jakie znam. Zgadzacie się ze mną? Na dzisiejszy deserek u mnie dzisiaj sernik z pianką. Serniczek jest lekki, mokry, rozpływający się w ustach. Przepis ten jest w mojej rodzinie od mojego dzieciństwa. Bardzo go lubię, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje 😚







Składniki (blaszka 23/33) 
ciasto:
mąka 30 dag,
margaryna lub masło 18 dag,
żółtko 1 szt,
jajko 1 szt,
cukier puder 10 dag,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
skórka starta z cytryny 1 łyżka,

masa serowa:
ser biały z wiaderka lub twaróg zmielony 1,5 kg,
żółtka 5 szt,
jajko 1 szt,
cukier ok 1,5 szklanki,
olejek pomarańczowy pół buteleczki,
olej 0,5 szklanki,
mleko jeśli używacie sera z wiaderka to 1 szklanka, jeśli zmielony twaróg to 3 szklanki,
budyń śmietankowy 60 g,
rodzynki 10 dag,
mąka pszenna 1 łyżeczka,

piana:
białka 6 szt,
cukier 1 szklanka,

dodatkowo:
bułka tarta,

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy cienką warstwą bułki tartej.
Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto i blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170-180 st. C przez 45 min. 
Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier i nie przerywamy ubijania. Piana powinna być błyszcząca. 
Sernik wyciągamy z piekarnika, na wierzch nakładamy ubitą pianę i równomiernie ją rozsmarowujemy na cieście. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 min. Ciasto chłodzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Sernik najbardziej smakuje mi na drugi dzień. 
Smacznego 😊


4 komentarze:

  1. Coś wspaniałego! Ja też za kawałek dobrego sernika dałabym się pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł :) bardzo lubię serniki :) Polecam moje przepisy na serniki :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/search/label/serniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie ci wyszło to ciasto pychotka

    OdpowiedzUsuń