Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami i keksami. Zapraszam na stary i sprawdzony przepis, który dostałam od dobrej duszyczki 😊
Składniki:
skórka pomarańczy 250 g,
cukier 250 g,
woda 0,5 szklanki,
ocet 0,5 łyżki,
Sposób przygotowania:
Ze skórki należy odkroić białą część i wyrzucić. Następnie skórki zalewamy zimną wodą i moczymy przez 24 godziny. Po 12 godzinach wymieniamy wodę. Po upływie tego czasu ponownie wymieniamy wodę i garnek ze skórkami stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i na wrzący syrop wrzucamy pokrojoną skórkę. Gotujemy na małym ogniu, aż skórka będzie półprzeźroczysta. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy ocet i mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy scukrzeniu się skórki. Gorącą skórkę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Moja Babcia robi podobnie; i tak jak kupnej nie lubię, tak domową mogłabym wyjadać łyżkami ;)
OdpowiedzUsuńtaka domowa jest najlepsza, ma świetny smak a i zapach całkiem inny od tej kupnej
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej skórki samodzielnie, ale domowa wersja jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy dodatek do masy makowej <3
OdpowiedzUsuńa ja mam 1 kg suszonej skórki ekologicznej którą sama zrobiłam.
OdpowiedzUsuń