czwartek, 1 lutego 2018

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Już nie długo tłusty czwartek!!! Warto, więc pomyśleć o domowej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Mój ulubiony rodzaj pączków to właśnie takie z lukrem i skórką pomarańczową 💗 W sklepie zawsze wybieram te pączki, które mają jak najwięcej skórki. 
Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami i keksami. Zapraszam na stary i sprawdzony przepis, który dostałam od dobrej duszyczki 😊






Składniki:
skórka pomarańczy 250 g,
cukier 250 g,
woda 0,5 szklanki,
ocet 0,5 łyżki, 

Sposób przygotowania:
Ze skórki należy odkroić białą część i wyrzucić. Następnie skórki zalewamy zimną wodą i moczymy przez 24 godziny. Po 12 godzinach wymieniamy wodę. Po upływie tego czasu ponownie wymieniamy wodę i garnek ze skórkami stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i na wrzący syrop wrzucamy pokrojoną skórkę. Gotujemy na małym ogniu, aż skórka będzie półprzeźroczysta. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy ocet i mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy scukrzeniu się skórki. Gorącą skórkę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 

5 komentarzy:

  1. Moja Babcia robi podobnie; i tak jak kupnej nie lubię, tak domową mogłabym wyjadać łyżkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa jest najlepsza, ma świetny smak a i zapach całkiem inny od tej kupnej

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam takiej skórki samodzielnie, ale domowa wersja jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepszy dodatek do masy makowej <3

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja mam 1 kg suszonej skórki ekologicznej którą sama zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń