Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej. Doskonale się komponuje jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako samodzielna potrawa. Zrobiłam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybków. Z przepisu wyszły mi dwa kulebiaki, które upiekłam na blaszce o wymiarach 27/37 cm.
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 1 kg,
mleko 3 szklanki,
margaryna 10 dag,
drożdże 5 dag,
cukier 0,5 łyżki,
sól 1 łyżka,
farsz:
kapusta kiszona odciśnięta 1 kg,
grzyby suszone 5 dag,
cebula duża 1 szt,
kminek mielony 1 łyżka,
sos sojowy 3 łyżki,
pieprz ziołowy do smaku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
dodatkowo:
jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt,
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Wywar z grzybów zostawić, a grzybki pokroić. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać wywar z grzybów i 3 razy wypłukaną kapustę. Kapustę dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec duszenia wodę należy dobrze odparować. Do kapusty dodajemy posiekane grzyby, sos sojowy i przyprawiamy farsz do smaku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do miski obsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 40 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Kawałek ciasta możemy zostawić na zrobienie ozdób.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Nakładamy połowę farszu i zwijamy jak roladę. Z drugim ciastem postępujemy w ten sam sposób. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby i układamy je na kulebiakach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe kulebiaki.
Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem. Kulebiaki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st. C i piec 45-60 min. aż wierzch będzie złocisty, a włożony w środek patyczek będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz