Uwielbiam je w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi z oliwą czosnkową... Pierożki zrobiłam w wersji wegańskiej. Zapraszam😊
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 5 szklanek,
sól 2 łyżeczki,
olej 4 łyżki,
woda ciepła ok 2 szklanki,
farsz:
soczewica czerwona 1,5 szklanki,
ziemniak 2 szt,
cebula 0,5 szt,
olej do smażenia,
czosnek 1 ząbek,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
majeranek 0.5 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
Dodatkowo:
masło ze smażoną cebulką lub dla wegan i nie tylko: oliwa z oliwek z czosnkiem do polania,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy sól, olej oraz stopniowo wodę tyle ile zabierze ciasto. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
Farsz: Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy nie wielką ilością wody, solimy i gotujemy aż soczewica się rozpadnie. W razie potrzeb dolewamy wodę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dusimy. Cebulkę podsmażamy na oleju, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się dawać jak najwięcej. Następnie pieroga składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Na palnik stawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucamy pierożki, które należy co jakiś pomieszać najlepiej drewnianą łyżką, aby podczas gotowania się nie posklejały. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody to od wtedy odliczamy 3 min. i można pierogi wyciągać, najlepiej to zrobić łyżką cedzakową. Pierogi podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi z oliwą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Do pierogów z soczewicą doskonale pasuje również masło i smażona cebulka.
Uwielbiam! Ostatnio robiłam z zieloną soczewicą i grzybami :)
OdpowiedzUsuńOoo z soczewicą i grzybkami jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne! Następnym razem wypróbuję :-)
UsuńWyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuń