Składniki:
mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki,
przyprawa do piernika 3/4 łyżki,
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
puree z pieczonej dyni 1 szklanka,
cukier brązowy 0,5 szklanki,
olej 0,5 szklanki,
mleko sojowe 1/3 szklanki,
sól szczypta,
orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki,
żurawina suszona 2 garście,
lukier:
cukier puder 3/4 szklanki,
sok z pomarańczy 2 łyżki,
dodatkowo:
olej do wysmarowania blaszki,
bułka tarta do obsypania blaszki,
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy wszystko razem. W osobnej misce łączymy ze sobą puree z dyni, mleko, olej, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy, żurawinę i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Do soku z pomarańczy dodajemy stopniowo cukier puder i intensywnie mieszamy lub miksujemy, aby powstał gładki lukier. Gotowym lukrem polewamy ciasto.
musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń