Przedstawiam kolejną odsłonę jajecznicy wegańskiej zwaną Tofucznicą. Jak nazwa wskazuje jajecznica zrobiona jest z serka tofu. Tym razem do tofucznicy dodałam pieczarki i bardzo posmakowała mi ta wersja... z pewnością nie raz do niej powrócę. Oczywiście do tofucznicy dodałam również szczypiorek i podawałam ją z pomidorami, bo bez nich ani rusz! Super śniadanie na ciepło dla wegan i nie tylko. Smacznego :-)
Składniki:
ser tofu zwykłe 200 g,
posiekany szczypiorek 3 łyżki,
rzodkiewka 2 szt,
pieczarki 10 szt,
olej do smażenia,
kurkuma mielona 3/4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
sos sojowy 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy, kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy z każdej ze stron. Dodajemy poduszony widelcem serek tofu, sos sojowy i przyprawy. Smażymy przez 2-3 min. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki oraz posiekany szczypiorek. Podajemy z pieczywem i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz