środa, 5 lipca 2017

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz uwielbiam od czasów dzieciństwa! Najlepszy moim zdaniem jest tradycyjny wigilijny, podany z uszkami. Dzisiaj niestety nie miałam wystarczająco dużo czasu na przygotowanie uszek, więc zrobiłam wersje zabielaną z ziemniaczkami. Taką wersje barszczu również uwielbiam...
Do barszczu obowiązkowym dodatkiem w moim domu są suszone grzyby, które nadają cudownego aromatu i smaku. Barszcz robię na wywarze warzywnym, także jest odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Smacznego:-)

Składniki:
buraki 1 kg,
marchew 2 szt,
koncentrat z buraków 200 g,
cebula 1 szt,
czosnek 5 ząbków,
grzyby suszone zmielone 4 łyżki,
liść laurowy 4 szt,
ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżeczka,
koperek posiekany 2 łyżki,
natka pietruszki posiekana 3 łyżki,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
śmietana 12-18% 100 g,

Sposób przygotowania:
Buraki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, zmielone grzyby i dwa ząbki czosnku. Cebulę obieramy, a następnie grillujemy i wkładamy do gotującego się barszczu. Możecie również pokroić ją w kostkę i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy koncentrat buraczany, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Do miski wlewamy śmietanę. Nabieramy chochelkę gorącego barszczu i wlewamy ją powoli do śmietany przez cały czas mieszając. Następnie przelewamy ją do garnka z zupą i mieszamy. Mój barszcz ma dosyć ciemny kolor, ponieważ nie lubię zbyt dużej ilości śmietany. 
Do barszczu dodajemy posiekany koperek, pietruszkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie bardziej kwaśny barszcz to polecam dodać wodę z ogórków kiszonych. Barszcz podajemy z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz