Zupę kukurydzianą zrobiłam na wywarze z samych warzyw, więc jest odpowiednia zarówno dla wegetarian jak i dla wegan.
Do zupy polecam również podać chrupiącą czosnkową bagietkę.
Zapraszam na przepis :-) Życzę miłego gotowania :-)
kukurydza Bonduelle 1,5 puszki,
marchew 2 szt,
ziemniak 3 szt,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie szczypta,
sól i pieprz do smaku,
zioła prowansalskie do smaku,
orzeszki z ciecierzycy:
ciecierzyca sucha 1 szklanka,
oliwa z oliwek 5 łyżek,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
papryka słodka mielona 2 łyżeczki,
sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem, a następnie przecieramy przez sito.
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnie zmieniamy wodę na czystą i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cieciorkę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami, następnie polewamy ciecierzycę i mieszamy razem, tak aby każde ziarenko było oblepione przyprawami. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wysypujemy cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach aż ciecierzyca będzie złocista i chrupiąca.
Gotową zupę podajemy posypaną orzeszkami z ciecierzycy.
Czy wiesz, że?
Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu , właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, a nie przejrzałe.
Super zupka :)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń