środa, 21 czerwca 2017

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

W moim domu dzisiaj włoska kuchnia....uwieeeelbiaaam! Lasagne w wegetariańskiej wersji jest naprawdę pyszna. Warstwy makaronu przełożone szpinakiem, pieczarkami w sosie beszamelowym i pomidorowym to istna rozkosz dla podniebienia! Gdy wychodzę do włoskiej restauracji to mimo tego, że w menu jest ogromny wybór różnych potraw, to przeważnie wybieram Lasagne 💜. W domu ze względu na dosyć długi czas przygotowania nie robiłam jej zbyt często, ale za każdym razem, gdy ją przygotowywałam to makaron niepotrzebnie podgotowywałam i to jeszcze partiami, ponieważ płaty sklejały się ze sobą... Dzisiaj zrobiłam Lasagne z surowego makaronu i wyszło bardzo smacznie:-) Wystarczy makaron obficie posmarować sosem, a całość przykryć folią i mamy gotowy przepyszny obiad w krótszym czasie 😊






Składniki:
farsz:
szpinak 250 g,
cebula pół szt,
czosnek 2-3 ząbki,
pieczarki 300 g,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

sos beszamelowy:
mleko 2 szklanki,
masło  40 g,
mąka pszenna 2 łyżki,
gałka muszkatołowa do smaku,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
sos pomidorowy 1 duży słoik,
ser mozzarella 200 g,
parmezan starty do posypania,
makaron Lasagne 21 płatów,

Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, siekamy nożem i dodajemy do cebuli, smażymy do momentu, gdy odparuje całą wodę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy do zrumienienia, przez cały czas mieszając. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
Blaszkę smarujemy olejem, następnie rozsmarowujemy sos beszamelowy i kładziemy płaty makaronu. W mojej blaszce mieściły się 3 płaty. Następnie makaron należy również posmarować z drugiej strony, ale tym razem sosem pomidorowym. Na makaron nakładamy szpinak, następnie płaty makaronu, sos beszamelowy i pieczarki. Tą czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Wierzch Lasagne polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. Następnie nakładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do dołu i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min. Upieczoną Lasagnę kroimy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Dodatkowo do takiego obiadu polecam serdecznie lampkę półwytrawnego winka 😊Smacznego 😗


Polak po Włosku

1 komentarz:

  1. Też mam swoje ulubione danie, które przeważnie zamawiam we włoskich restauracjach (makaron z pesto ;)), ale lasagne również uwielbiam, Twoja wegetariańska wersja zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń