Składniki:
spód:
ciasteczka maślane 15 dag, ja użyłam ciastek z polewą czekoladową,
masło 5 dag,
warstwa serowa:
ser twarogowy z wiaderka pół kg,
śmietanka 36% 200 ml,
cukier puder 5 łyżek,
galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie,
mus truskawkowy:
truskawki mrożone lub świeże pół kg,
cukier puder 3 łyżki,
galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt,
bita śmietana:
śmietanka 36% 250 ml,
cukier puder 4 łyżki,
śmietanex 1 opakowanie,
dodatkowo:
truskawki świeże do dekoracji,
Sposób przygotowania ( tortownica o średnicy 24 cm):
Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy ręcznie, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy ciastkami, należy je mocno docisnąć do spodu. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 30 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie łączymy delikatnie z twarogiem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, to stopniowo dodajemy ją do sera, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie.
Truskawki rozmrażamy, miksujemy blenderem, następnie dodajemy cukier puder i stawiamy na palnik. Gdy mus zacznie się gotować to ściągamy z palnika i dodajemy dwie galaretki. Mus energicznie mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy mus zacznie tężeć i będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową.
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietanex, miksujemy do połączenia i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy.
Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego :-)
dodatkowo:
truskawki świeże do dekoracji,
Sposób przygotowania ( tortownica o średnicy 24 cm):
Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy ręcznie, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy ciastkami, należy je mocno docisnąć do spodu. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 30 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie łączymy delikatnie z twarogiem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, to stopniowo dodajemy ją do sera, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie.
Truskawki rozmrażamy, miksujemy blenderem, następnie dodajemy cukier puder i stawiamy na palnik. Gdy mus zacznie się gotować to ściągamy z palnika i dodajemy dwie galaretki. Mus energicznie mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy mus zacznie tężeć i będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową.
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietanex, miksujemy do połączenia i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy.
Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego :-)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńCiasto pyszne. Tylko ja do tej bitej smietany dodaje 2 smietan fix wtedy ona sie tak szybko nie topi jak np ciasto jest na stole dla gosci
OdpowiedzUsuń