niedziela, 4 czerwca 2017

Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Sernik na zimno to idealne ciasto na lato! W upalne dni kawałek takiego ciasta to istne niebo w gębie! Sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc to doskonały przepis na wykorzystanie truskawek. Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego 😗





Składniki:
spód:
ciasteczka maślane 15 dag,  ja użyłam ciastek z polewą czekoladową,
masło 5 dag,

warstwa serowa:
ser twarogowy z wiaderka pół kg,
śmietanka 36% 200 ml,
cukier puder 5 łyżek,
galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie,

mus truskawkowy:
truskawki mrożone lub świeże pół kg,
cukier puder 3 łyżki,
galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt,

bita śmietana:
śmietanka 36% 250 ml,
cukier puder 4 łyżki,
śmietanex 1 opakowanie, 

dodatkowo:
truskawki świeże do dekoracji,

Sposób przygotowania ( tortownica o średnicy 24 cm):
Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy ręcznie, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy ciastkami, należy je mocno docisnąć do spodu. Blaszkę wstawiamy do lodówki na  30 min. 
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie łączymy delikatnie z twarogiem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, to stopniowo dodajemy ją do sera, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie.
Truskawki rozmrażamy, miksujemy blenderem, następnie dodajemy cukier puder i stawiamy na palnik. Gdy mus zacznie się gotować to ściągamy z palnika i dodajemy dwie galaretki. Mus energicznie mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy mus zacznie tężeć i będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową. 
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietanex, miksujemy do połączenia i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy. 
Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego :-) 


Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

3 komentarze:

  1. Ciasto pyszne. Tylko ja do tej bitej smietany dodaje 2 smietan fix wtedy ona sie tak szybko nie topi jak np ciasto jest na stole dla gosci

    OdpowiedzUsuń