piątek, 9 czerwca 2017

Meksykańska zupa z wołowymi pulpetami

Uwielbiam kuchnie meksykańską ! Wszystkim miłośnikom ostrych smaków proponuje na dzisiejszy obiad meksykańską zupę z wołowymi pulpetami. Meksykańska zupa jest bardzo sycąca, więc myślę że nie będziecie potrzebować dodatkowo drugiego dania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) 




Składniki:
cebula 1 szt,
pieczarki 350 g,
papryka czerwona 1,5 szt,
kukurydza konserwowa pół puszki,
fasolka czerwona 1 puszka,
papryczka chili 1-2 szt,
czosnek 2 ząbki,
koncentrat pomidorowy 5 łyżek,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 4 ziarna,
papryka słodka w proszku pół łyżeczki,
chili w proszku do smaku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
mąka 1,5 łyżki,

pulpety wołowe:
mięso mielone wołowe 500 g,
czosnek 2 ząbki,
jajko 1 szt,
chili w proszku do smaku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebulki. Podsmażamy przez chwilkę, a następnie podlewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawy. Gdy papryka będzie miękka to dodajemy koncentrat pomidorowy, odcedzoną kukurydzę, czerwoną fasolkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy tak aby nie było grudek. Do mąki z zimną wodą dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy, następnie zagotowujmy i przyprawiamy.
Do mięsa dodajemy czosnek, jajko i przyprawy. Formujemy okrągłe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z gorącą zupą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz