Pasta z fasoli Mung z chrzanem
W tym tygodniu szukając pomysłu na kanapkową pastę, poszperałam nieco w półkach i znalazłam resztki fasolki Mung. Ten rodzaj fasoli nie trzeba przez noc moczyć, więc w krótkim czasie udało mi się ją ugotować. Wystarczyło dodać ulubione dodatki, zmiksować i gotowe! Zazwyczaj do past dodaje świeży czosnek, który nadaje niezwykłego aromatu i smaku, lecz tym razem moim głównym dodatkiem do pasty był chrzan. Niestety nie miałam w domu świeżego korzenia, więc zadowoliłam się gotowym chrzanem ze słoiczka. Pasta wyszła naprawdę smaczna, polecam ją szczególnie dla osób lubiących nietypowe smaki.
Pastę podawałam z pieczywem, awokado i pomidorami 💚💚💚
Składniki:
fasola Mung 1 szklanka,
chrzan 2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Fasolę płuczemy w wodzie. Następnie zalewamy ją wodą, solimy i stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości. Z ugotowanej fasoli odlewamy wodę. Dodajemy 1 szklankę czystej wody, przyprawy oraz chrzan. Pastę miksujemy na gładki krem. Podajemy jako dodatek do pieczywa. Dla osób lubiących bardzo ostre smaki, polecam dodać większą ilość chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz