czwartek, 13 kwietnia 2017

Włoskie zapiekanki

Zapiekanki to bardzo popularny fast food w Polsce. Możemy je kupić w każdej budce z różnymi dodatkami. Najlepsze jakie jadłam serwowane były na Solinie, co lato do tej budki ciągnie się bardzo długa kolejka... Bardzo lubię zapiekanki z różnymi dodatkami i różnymi sosami, są świetne na szybką kolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić w wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki w włoskim stylu z pieczarkami, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz serem mozzarella i parmezanem 💗



Składniki:
bagietka 1,5 szt,
pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
suszone pomidory 1 mały słoik,
oliwki czarne pół małego słoika,
ser mozzarella 150 g,
ser parmezan do posypania,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz sól i pieprz. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. 
Bagietki przekrawamy wzdłuż i nakładamy na nie pieczarki z cebulką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Wierch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści a bułka będzie przypieczona. Podajemy z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz