Składniki
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
cukier 1/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jajko 1 szt,
masło 150 g,
śmietana 1 łyżka,
śmietana 1 łyżka,
skórka starta z połowy cytryny,
dodatkowo:
masa kajmakowa 3/4 puszki,
orzechy włoskie 1 garść,
migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przekładamy ciasto do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20 min. aż ciasto będzie rumiane. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Puszkę z kajmakiem wkładamy do garnka z gorącą wodą na 3 min. Kajmak mieszamy łyżką, następnie nakładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy po całym cieście. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi boki ciasta. Środek mazurka ozdabiamy według swoich upodobań. Możemy użyć migdałów, rodzynek, żurawiny oraz innego rodzaju orzechów.
dodatkowo:
masa kajmakowa 3/4 puszki,
orzechy włoskie 1 garść,
migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przekładamy ciasto do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20 min. aż ciasto będzie rumiane. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Puszkę z kajmakiem wkładamy do garnka z gorącą wodą na 3 min. Kajmak mieszamy łyżką, następnie nakładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy po całym cieście. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi boki ciasta. Środek mazurka ozdabiamy według swoich upodobań. Możemy użyć migdałów, rodzynek, żurawiny oraz innego rodzaju orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz