Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki,
mleko 1,5 szklanki,
jajko 1 szt,
drożdże suche 1 łyżeczka,
cukier brązowy 3 łyżki,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
dodatkowo:
jabłka 2 szt,
olej kokosowy do smażenia,
cukier puder do posypania racuchów,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy ciasto i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy 😃 Smacznego 😉
Jestem wielki, ale to wielkim fanem różnego typu racuchów. Będę musiał wykorzystać Twój przepis i sobie wykonać takie racuchy na przekąskę :P Co jakiś czas można sobie zgrzeszyć hehe
OdpowiedzUsuńPewnie, że można :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńzrobię w piątek na obiadek;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :-)
Usuń