niedziela, 23 kwietnia 2017

Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy

Witam Was w cudowny niedzielny poranek 😊 Uwielbiam niedzielę 💗 To dzień całkowitego lenistwa i odpoczynku... Nie byłabym sobą, gdybym części dnia nie spędziła w kuchni, ale kuchcenie to dla mnie również odpoczynek. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam racuchy z jabłkami. Dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami.Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne 😋 Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego co słodkie i mogłabym jeść na okrągło słodkie przysmaki... Smacznie pozdrawiam i zapraszam na przepis!


Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki,
mleko 1,5 szklanki,
jajko 1 szt,
drożdże suche 1 łyżeczka,
cukier brązowy 3 łyżki,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

dodatkowo:
jabłka 2 szt,
olej kokosowy do smażenia,
cukier puder do posypania racuchów,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy ciasto i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy 😃 Smacznego 😉


4 komentarze:

  1. Jestem wielki, ale to wielkim fanem różnego typu racuchów. Będę musiał wykorzystać Twój przepis i sobie wykonać takie racuchy na przekąskę :P Co jakiś czas można sobie zgrzeszyć hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że można :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię w piątek na obiadek;)

    OdpowiedzUsuń