mąka pszenna 1 szklanka,
mąka krupczatka pół szklanki,
jajko 1 szt,
masło 100 g,
marcepan 150 g,
starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
dodatkowo:
kajmak 1/4 puszki,
cukier puder do posypania ciastek,
Sposób przygotowania:
Mąkę z masłem i marcepanem siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy je zrobić za pomocą zakrętki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. do momentu gdy ciastka zrobią się złociste. Lekko ostygnięte ciastka smarujemy masą kajmakową i przykrywamy drugim ciastkiem. Nadziane ciastka posypujemy cukrem pudrem.
ach,ale musiały być pyszne ;)
OdpowiedzUsuń