czwartek, 20 kwietnia 2017

Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Na specjalne zamówienie mężusia zrobiłam dzisiaj kotlety mielone z boczkiem i ogórem kiszonym. Dla siebie zrobiłam zdrowszą wersje kotlecików bezmięsnych, na które przepis postaram się podać jutro, a dzisiaj nieco mniej zdrowa wersja kotletów. Nasze tradycyjne Polskie mielone wzbogacone wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym. Moja połówka powiedziała, że były przepyszne, więc chce podać na nie mój przepis, który może i Wam posmakuje  😊 Po wypróbowaniu bardzo będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz 😉 



Składniki:
mięso mielone wieprzowe 500 g,
boczek wędzony 250 g,
cebula 1 szt,
czosnek 3 ząbki,
jajko 1 szt,
bułka czerstwa 1 szt,
mleko 1 szklanka,
natka pietruszki posiekana 4 łyżki,
majeranek pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
ogórki kiszone 5 szt,
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy. Gdy czerstwa bułka zrobi się miękka to możemy ją zmielić, lub po prostu rozdrobnić w dłoniach i dodajemy do mięsa. Masę mięsną dokładnie mieszamy do połączenia składników. 
Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części. Z masy mięsnej formujemy kotlety, w środek każdego kotleta wkładamy dwa kawałki ogórka kiszonego. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Następnie kotlety kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Płomień nie może być zbyt duży, ponieważ kotlety mogą być w tedy surowe w środku. Usmażone kotlety odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

3 komentarze: