Czerwona kapusta to bogactwo witaminy C, A, E, B. Oprócz tego zawiera kwas foliowy i cenne flawonoidy. Antocyjany zawarte w czerwonej kapuście chronią przed nowotworami i uszczelniają naczynia krwionośne. Czerwoną kapustę możemy jeść surową, ugotowaną lub duszoną, lecz najwięcej witamin doda nam surowa kapusta z której możemy przygotować pyszną surówkę. Kapustę do surówki nie przelewam wrzątkiem tylko wcześniej ją nasalam, dzięki temu kapusta będzie miękka i nie straci cennych witamin.
Składniki:
czerwona kapusta pół szt,
marchew 2 szt,
jabłko 1 szt,
cebula 1 szt,
musztarda 1 łyżeczka,
cukier do smaku,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy nożem, dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz jabłko. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Do surówki dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny, cukier oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Wygląda cudnie :) Jakoś nie robię często sama surówek, chyba czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na mój przepis :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń