sobota, 11 lutego 2017

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy może być dodatkiem do wielu potraw. W moim domu najczęściej sos pieczarkowy podaje z kaszą gryczaną, mięsem, krokietami i gołąbkami. Pieczarki mają niesamowite walory smakowe i dodają potrawie rewelacyjnego smaku. Sos z borowików, uważam że jest jeszcze bardziej smaczniejszy, więc w sezonie szczerze polecam pieczarki wymienić na borowiki, a póki co pocieszmy się pieczarkami, które są łatwo dostępne w sklepach i są również smaczne.






Składniki:
pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
śmietana 12% 4 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
sos sojowy 3 łyżki,
ziele angielskie 3 ziarna,
mąka pszenna 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Chwile podsmażamy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Do śmietany dodajemy mąkę pszenną, kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy, następnie dodajemy do pieczarek i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 min, dodajemy sos sojowy i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Możemy do sosu dodać również świeży koperek lub natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz