Doskonała potrawa na zimowe dni, która doskonale rozgrzeje nas od środka. Gulasz możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą - jak kto lubi...Doskonałe połączenie gulaszu możemy uzyskać z plackami ziemniaczanymi, to trochę tłuste i niezdrowe połączenie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie danie. U mnie dzisiaj na obiad była wersja z kaszą gryczaną, a do tego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Miłego pichcenia😊
Składniki:
mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag,
papryka czerwona 1 szt,
papryka żółta pół szt,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki.,
koncentrat 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki,
liść laurowy 2 szt,
owoc jałowca 3 ziarna,
cząber 1/4 łyżeczki,
majeranek 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
chili, pieprz i sol do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną łączymy z papryką słodką w proszku, mieszamy i obtaczamy w tym kawałki mięsa.
Cebule obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Mięso stopniowo podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Smacznego😊
Pycha gulasz, ja najbardziej lubię z kasza gryczaną i z kopytkami :D
OdpowiedzUsuńZ kopytkami nigdy wcześniej nie robiłam, wypróbuje następnym razem :)
Usuń