Składniki (na małą keksówkę) :
mąka orkiszowa pełnoziarnista 4 szklanki,
woda ciepła 1,5 szklanki,
drożdże suche 1.5 łyżeczki,
pestki dyni 100 g,
sol pół łyżki,
olej do posmarowania blaszki,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 170 stopni. Upieczony chlebek obkrawamy nożem i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce.
witaj!czy z mąką żytnią pełnoziarnistą uda sie chlebek ?
OdpowiedzUsuńWitam, myślę że z samej mąki żytniej pełnoziarnistej to nie bardzo, ale na 100 % tego nie wiem, bo jeszcze tak nie próbowałam. Pozdrawiam
Usuń