Mini babeczki wielkanocne do koszyka. To mój ulubiony przepis, babeczki wychodzą wilgotne i niezwykle aromatyczne.
Składniki na ok 10 szt. :
jajka 2 szt,
olej 100 ml,
skórka i sok z 1/2 cytryny,
cukier 0,5 szklanki,
mąka pszenna 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki,
dekoracja:
lukier cytrynowy,
Sposób przygotowania:
Do oleju dodać skórkę i sok z cytryny. Jajka ubić z cukrem przez 8 minut na najwyższych obrotach miksera. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Do ubitych jajek dodać w 3 partiach suche składniki i zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie dodać olej z sokiem i skórką z cytryny i krótko zmiksować tylko do połączenia. Masę wyłożyć do foremek do 3/4 wysokości i piec w 170 st. C przez 20 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia, a następnie polać lukrem cytrynowym. Dodatkowo babeczki można posypać kolorowymi posypkami. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wesołych Świąt!
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz