Kolejne ciacho z wielkiej księgi Siostry Anastazji warte wypróbowania. Nie za słodkie, owocowe i bardzo wysokie. Jeśli szukacie lekkiego ciasta tortowego do kawy to Beatka sprawdzi się idealnie.
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt jasny:
jajka 6 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
biszkopt ciemny:
jajka 6 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
kakao 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
krem:
mleko 1 litr,
cukier 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 4 łyżki,
mąka pszenna 4 łyżki,
żółtka 2 szt,
masło 40 dag,
dodatkowo:
galaretki wiśniowe 3 szt,
galaretki agrestowe 3 szt,
winogrono zielone 30 dag,
brzoskwinie 1 puszka,
Sposób przygotowania:
Biszkopt jasny: Jajka ubić z cukrem przez 10 min. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek i delikatnie wymieszać do połączenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st, C przez 30 min. do suchego patyczka.
Biszkopt ciemny przygotować w ten sam sposób jak biszkopt jasny tylko dodać kakao.
Krem: 3 szklanki mleka wlać do garnka i nastawić na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, najlepiej za pomocą blendera. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony rozwór i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Gotować 3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią, tak aby go dotykała i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch przez 10 minut. Następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem podzielić na 3 części.
Galaretki agrestowe rozpuścić w litrze gorącej wody. Galaretki wiśniowe rozpuścić również w litrze wody. Z ciemnego ciasta wykroić literatką kółka. Jasny biszkopt ułożyć na desce, najlepiej zabezpieczyć go wysokim rantem, bo ciasto wychodzi naprawdę spore. Biszkopt smarujemy 1 częścią kremu, na masie ułożyć ciemne krążki biszkoptu. Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać tężejącą zieloną galaretką. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Następnie wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ciemnym biszkoptem z otworami. W otwory włożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie. Wierzch przykryć pozostałym kremem. Jeśli zostały Wam brzoskwinie to można ułożyć na kremie. Następnie wylać tężejącą wiśniową galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz