Sernik bardzo długo zachowuje świeżość, więc spokojnie możecie go upiec kilka dni przed świętami.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 600 g,
kakao 7 łyżek,
masło 450 g,
cukier 200 g,
żółtka 3 szt,
proszek do pieczenia 3 łyżeczki,
masa serowa:
twaróg dwukrotnie mielony 1,5 kg,
jajka 8 szt,
cukier 230 g,
budyń śmietankowy lub waniliowy 60 g,
masło 150 g,
skórka starta z jednej dużej cytryny,
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko do połączenia. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 170 st C przez 60 minut. Upieczony sernik zostawić w lekko otwartym piekarniku aż całkowicie ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz