Kruche, pachnące masłem ciasteczka z marmoladą. Ciasteczka można wyciskać przez maszynkę, wtedy wychodzą o wiele ładniejsze. Ja niestety nie mam maszynki do ciasteczek a próbując wycisnąć ciasto przez worek cukierniczy, niestety za każdym razem pękał, ale mimo wyglądu to, myślę że to najlepsze ciastka jakie w życiu jadłam:)
Składniki:
mąka 320 g,
skrobia ziemniaczana 50 g,
masło 200 g,
żółtka 4 szt,
cukier puder 100 g,
ekstrakt z wanilii kilka kropel,
dodatkowo:
marmolada wieloowocowa lub o smaku róży,
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć przez 10 minut. Następie dodawać cukier puder. Do ciasta dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać ekstrakt oraz mąkę pszenną i skrobię. Wszystko razem dokładnie wymieszać szpatułką. Za pomocą szprycy lub maszynki do ciastek, wyciskać na blachę ciasteczka. U mnie ciastka były formowane w rękach. Najpierw zrobić w dłoniach kulkę, następnie lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Na środek każdego ciastka wycisnąć za pomocą szprycy marmoladę. Jeśli marmolada jest bardzo twarda to można ją pokroić w kostkę i ułożyć kostkę na środku ciastka. Piec w 170 st. C przez 15 minut, aż będą rumiane.
Przepis ze strony: https://aniagotuje.pl/przepis/ciastka-maslane-z-marmolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz