Bardzo podzielne ciacho ucierane ze śliwkami i kruszonką. Do przepisu śmiało możecie użyć zamrożone śliwki.
Składniki:
mąka pszenna 4 szklanki,
jajka 5 szt,
cukier 1,5 szklanki,
cukier waniliowy 16 g,
śmietana 18% 1 szklanka,
masło lub margaryna rozpuszczone 250 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
kruszonka:
masło 100 g,
cukier 100 g,
mąka pszenna 150 g,
cukier waniliowy 1 łyżka,
Dodatkowo:
śliwki mrożone lub świeże 700 g,
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę (10min). Dodać rozpuszczone masło, śmietanę i zmiksować na niskich obrotach. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki. Składniki kruszonki połączyć palcami i posypać wierzch ciasta. Piec w 170 st C przez ok 1 h. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz